Bumi Manusia

Toevallig acteur uit Doesburg belandt op rode loper in Indonesisch Soerabaja: ‘Bizar dit’

DOESBURG – Hij gaat op de foto met fans en deelt handtekeningen uit. Rob Hammink (58) uit Doesburg is overdonderd door alle aandacht op de rode loper in Soerabaja. De geboren Achterhoeker kreeg eerder dit jaar tot zijn grote verrassing een rol in de Indonesische film Bumi Manusia.

Zonder enkele filmerva­ring. Maar zo blij dat ik het heb gedaan

Voor de première op 15 augustus2019 reisde hij naar de andere kant van de wereld en voorlopig komt hij niet terug. ,,Ik zie kansen hier”, vertelt Rob Hammink

Schrijver, journalist, galeriehouder en wereldreiziger Hammink belandde min of meer bij toeval in de Indonesische kaskraker Bumi Manusia. Hij was in Jakarta om acteurs te zoeken voor de verfilming van zijn eigen boek Jodoh, maar krijgt daar de vraag zelf auditie te doen voor een andere film. ,,Je raadt het al. Ik kreeg de rol. Zonder enkele filmervaring. Maar zo blij dat ik het heb gedaan”, aldus Hammink.

Hammink speelt in Bumi Manusia de rol van Martin Nijman, de Nederlandse hoofdredacteur van de koloniale krant Soerabaisch Nieuwsch van den Dag. De film draait inmiddels in heel Indonesië. 

,,Van grote steden als Jakarta tot theatertjes op Lombok, Bali en de provincie Atjeh. Soms draaien films hier twee, drie dagen en dan hoor je er niets meer van. Maar onze film doet het heel goed en de recensies zijn lovend. Ik vind het geweldig. Ik wil graag -de recent overleden- Rutger Hauer van Indonesië worden”, vertelt Hammink met een glimlach van oor tot oor.

Rob Hammink uit Doesburg

De première in het filmtheater van Soerabaja vorige week trok duizenden mensen, die een plekje hadden gezocht langs de rode loper waar geen einde aan leek te komen. Hammink: ,,Na de film reden we een rondje in oldtimers rond het theater. Het was alsof ik in de put van Vrouw Holle was gevallen. Een onwerkelijke situatie met overal handjes die in onze richting reikten.”

De verwachting van filmcoryfeeën is dat deze productie circa tien miljoen bezoekers trekt. Als dat lukt, komt er zeer waarschijnlijk een vervolg. Hammink kan niet wachten. ,,Dat zou betekenen dat ik eind dit jaar en begin volgend jaar opnieuw in Indonesië verblijf voor opnames van deel 2 en 3. Ik ben sowieso nog tot en met 2 oktober in Azië. Ik heb volgende week een gesprek met vertegenwoordigers van het Ministerie van Cultuur over de verfilming van mijn boek. Want dat is nog steeds iets dat ik heel graag wil; dat mijn boek Jodoh wordt verfilmd.”

De kans dat dat lukt, is met zijn nieuwe status alleen maar groter geworden. Jodoh is een semi-autobiografische roman en speelt zich af vlak na de Tweede Wereldoorlog. Hammink liet zich tijdens het schrijven inspireren door het dagboek dat zijn vader, als militair gelegerd in Indonesië, in 1947 schreef. ,,Ik moet wel wennen aan mijn nieuwe status hier. Iedereen behandelt mij met heel veel respect. Dat is iets dat acteurs blijkbaar afdwingen. Bizar. Ik heb als journalist in oorlogsgebieden gewerkt, was getuige van moordpartijen in Afrika. Mijn werk als journalist was vele malen moeilijker.”

Mocht er een vervolg op Bumi Manusia komen, dan kan Hammink zijn borst nat maken. De film is gebaseerd op de boekenreeks van Pramoedya Ananta Toer en in deel twee verandert Martin Nijman van een redelijke man in een corrupte schurk. ,,Een uitdaging, maar wel een heel leuke. Kom maar op.”

Bron: de Gelderlander

Filmposter [klik hier]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *