Bedwelmend Bariloche

Patagonie

Het Zwitserland van Zuid-Amerika

Foto Het ’mooiste uitzicht ter wereld’ waar ook onze koninklijke familie van kan genieten, vind je in het Argentijnse Bariloche.

BARILOCHE (Argentinië) –
Het was mediagigant Ted Turner, oprichter van CNN, die hier als eerste buitenlandse bon vivant uitpakte in 1996. De Amerikaan kocht een landgoed van een slordige 45.000 hectare (op een hectare meer of minder wordt hier niet gekeken) net buiten Villa La Angostura.

De Amerikaan zag het wel zitten: frisse lucht, een beetje Europese sfeer, skipistes op een steenworp afstand en dikke sappige lappen rundvlees. Daarna was het hek van de dam. De Britse miljonair Joseph Lewis en velen volgden. In 2009 kochten prins Willem-Alexander en zijn Máxima slechts twee hectaren aan een meer in Villa La Angostura. Volgens de laatste lokale berichten volgde koningin Beatrix met een lapje grond. Niet onverstandig. Volgens het toonaangevende tijdschrift National Geographic behoort het uitzicht vanaf deze pistes tot de mooiste ter wereld. In de straten van Villa La Angostura flaneren beroemdheden als Brad Pitt en ander Hollywood-gepeupel.

Het uitzicht behoort tot het mooiste ter wereld.

Arianne Helleman woont er al bijna zeven jaar. De Nederlandse werd 48 jaar geleden geboren in Argentinië, in Buenos Aires om precies te zijn. Nu is ze weer terug bij haar roots en gelukkiger dan ooit, alhoewel ze te midden van alle rijkdom in alle eenvoud leeft met een paar paarden. „Nadat de rijke Argentijnen die hier in de jaren twintig neerstreken en de nazi’s die na de oorlog, met goedkeuring

van president Perón, hier hun heil zochten, is het nu de beurt aan een nieuwe groep rijken.” Ze stelt het op een toon die het midden houdt tussen spijt en blijdschap. „Natuurlijk is het hier hemel op aarde, een soort paradijs, maar de werkelijke reden dat de echt rijke mensen hiernaartoe komen is volgens mij angst.”

Ze spreekt gedreven in het vijfsterrenhotel Llao Llao waar deze krant door Volkswagen was neergezet om de introductie van de nieuwe pickup, de Amarok, bij te wonen. Helleman: „Aan de voet van de berg Cerro Bayo liggen zeven enorme meren. Dat zijn gigantische zoetwaterbekkens.

Nu wereldwijd de angst rondom verdwijnend drinkwater en een stijgende zeespiegel groeit, zie je steeds meer miljonairs hier hun veiligheid kopen voor je weet maar nooit… Hoog, droog en een natuur die genoeg eten en drinken verschaft.”

Duitse studente Isabelle Ommert op de achterbak van de nieuwe VW-pick-up Amarok: „Je kunt hier, in het ’Zwitserland van Zuid-Amerika’ (zie foto links), prima alleen rondreizen.”
Het is een beangstigende theorie die zijn gelijk de komende eeuw moet krijgen. Hoe schitterend dit hotel ook is, Helleman wil naar buiten. Ze wil de natuur in. De route slingert langs de oever van het Nahuel Huapi-meer.

Trouw ronkt de Duitse vierwieler door eindeloze bossen en over uitgestrekte pampa’s waar de wind achter zichzelf aanjaagt. Langs de kant van de weg staat opeens een liftster met buitenproportionele rugzak. Isabelle Ommert (23) is onderweg naar een bruiloft in Chili en bovendien zelf ook onbeschrijfelijk verliefd op een Argentijnse cowboy. De Duitse studente medicijnen ziet het wel zitten: een landleven, verstoken van grote steden en gedoe. De liefde zal haar voeden… „Het is prima om hier alleen rond te reizen”, weet ze. „Hartstikke veilig. Ja het is mooi hier, maar het is nóg mooier aan de andere kant.” Daarmee bedoelt ze een streek net over de grens met Chili, dat hier op een steenworp afstand ligt. „Het is er minder toeristisch en groener.” Helleman geeft toe: „Bariloche is de laatste jaren té toeristisch geworden.” De hoofdstraat van de plaats puilt uit van de hamburgertenten, uithangborden en supermarkten. Hotels, opgetrokken uit massief hout dragen dubieuze namen als Gstaad. Niet verwonderlijk dat deze streek het Zwitserland van Zuid-Amerika wordt genoemd. „Het is hier nu een wintersportplek voor de Argentijnse en Braziliaanse middenklasse geworden. De echt rijken zitten nu vooral in Villa La Angostura dat een uur rijden van hier ligt.” Helleman wijst tot voorbij de horizon. „Maar dat wil je allemaal niet. Je wilt het echte achterland voelen. Geen elektriciteit en een barbecue als kookplaats.”

Nog voordat we ’nee’ kunnen zeggen, heeft ze een korte trip naar de lodge van Alejandro Scandroglio geregeld. Na een halfuur rijden valt het signaal in de mobiele telefoon weg. Bij een snelstromende rivier wacht de gaucho met juiste hoed en juiste shawltje om zijn tengere nek. De proviand en onze bagage wordt naar de overkant gebracht, naar een wereld die er al eeuwen hetzelfde uitziet. Paarden grazen in een eindeloze vlakte.

Witte wolken hangen bewegingloos in een blauwe lucht. Het ruisen van de bladeren overwint alle geluid. Uit een oude schuur worden zadels gehaald. „Ritje voordat we gaan barbecuen?” De grijns van Alejandro spreekt boekdelen. We rijden de heuvels op en de stofwolken lossen op als we het hoogste punt bereiken. Arianne Helleman is stil voor haar doen. Er is inderdaad weinig te melden. Dit eindeloze uitzicht, waarin meren en besneeuwde bergtoppen van de Andes de protagonisten zijn, is niet alleen weggelegd voor de Italiaanse gebroeders Bennetton, die hier 970.000 hectare kochten (een kwart van Nederland). Het is ook niet voor adellijke elite, noch voor filmsterren. Dit paradijs is voor iedereen. Nog wel.

Bent u wel eens in dit gebied geweest en/of wilt u reageren op dit verhaal?

Ga dan naar www.reiskrant.nl/verrereizen

■ Reiswijzer
Direct vliegen vanuit Amsterdam is niet mogelijk, alles gaat via Buenos Aires, dan wel met KLM, of aanbieders als Air France, Alitalia, Lufthansa of Iberia. Het kan nogal in prijs verschillen, dus check het internet op alle aanbieders en aanbiedingen. Zie verder voor meer informatie over land en bestemming ook www.mfa.nl.

www.turismo.gov.ar,

www.visitargentina.eu of

www.welcomeargentina.com/bariloche, www.arianepatagonia.com.ar

Door: Rob Hammink
Bron: Telegraaf