Aarzelende start hulp aan Afrika

NAIROBI, dinsdag. De Hoorn van Afrika schreeuwt – wederom – om hulp. De wereld komt ondanks de schrijnende beelden op televisie echter maar langzaam in beweging, moe van de ellende.
Sceptische donateurs minder gul op het continent en druk met de economische problemen in eigen land.

(Klik op foto voor vergroting)
De portemonnee wordt getrokken, maar niet zo vlug en gul als tijdens de hulpactie Live Aid in 1985.In de westerse wereld vraagt men zich af hoe de ramp, de ergste in zestig jaar, in godsnaam heeft kunnen ontstaan. Waar zijn al die miljoenen aan ontwikkelingsgeld gebleven? Het hoofd ontwikkelingssamenwerking van de Nederlandse ambassade in Nairobi, Hans Docter, begrijpt de scepsis wel.

Politieke druk „De hulp was verkeerd, te veel gericht op branden blussen, voedsel dumpen en de veestapel van arme nomaden herstellen. Daar ging het geld aan op, zonder te denken aan een structurele verandering. Staatssecretaris Ben Knapen komt morgen aan en zal een onderhoud hebben met de onderminister van Buitenlandse Zaken en met de minister van Landbouw.”
Hans Docter: „Hij komt niet met een grote zak met geld. We zullen aansturen op politieke druk. Zeker Kenia moet zijn eigen broek op kunnen houden.” „We doen alleen nog maar zaken met zuivere hulporganisaties en de VN. Geld geven aan de overheid hier is geen optie.”
Bron: Telegraaf
Door ROB HAMMINK