Carrera Copacobana

AUTOVISIE rijdt met Telegraaf-verslaggever en navigator Rob Hammink momenteel mee in de uitdagende Carrera Copacabana, een 14.000 kilometer lange rit voor klassiekers door Argentinië, Chili, Peru, Bolivia en Brazilië. Prachtige Jaguars, oude Healy’s en een met hulp van kledingmerk Gant geprepareerde Autovisie/ Telegraaf-Volvo PV544 ploegen er op dit moment door de rimboe. Via www.autovisie.nl en twitteracount @Autovisie_NL doen we verslag.
“Niet miepen bij pech”

Volvo PV544, Team Gant @ Carera Copacobana


JUJUY (Argentinië), dinsdag Een onfortuinlijke aanrijding, gestrande auto’s met uitgeputte baasjes die in de brandende zon wachten op redding. Auto op z’n kop. Eindeloze kilometers pampa’s, adembenemend maar zwaar. De Carrera Copacabana kwalificeert zich langzamerhand als de zwaarste rally ooit door een Nederlander georganiseerd.

Ook aan ons Telegraaf/Autovisie-Gant-team gaat de zware tol niet voorbij.
Het schrapende dit-is-foute-boelgeluid ging door merg en been. Na een minuut volstrekte ontkenning, „Moet even warmdraaien het oude beestje”, zakte onze 50-jarige Volvo door zijn achterhoeven wegens een gebroken wielophanging.
Daar sta je dan aan de rand van een enorme zout-vlakte ergens op de hoogvlakte van het Andes-gebergte, in totale eenzaamheid. En dan klinkt het plotseling uit de mond van de chauffeur: „Tegenslag loutert. Misschien kunnen we de oude dame weer opknappen.”
Als het aan Ronald Versluis ligt hebben we nog kansen in deze moordende rally.
Jaloezie opwekkend, zo veel enthousiasme, maar zowel de 24e als de 25e leg van de Carrera Copacabana hebben een zware wissel getrokken. Niet alleen op ons. Vele deelnemende landgenoten zijn de laatste dagen met ingrijpende technische problemen gestrand in de moordende Zuid-Amerikaanse zon.
Afvalrace
Het was meer een schrijnende afvalrace dan een rally. De tocht vanuit La Paz begon afgelopen zaterdag en bleek de zwaarste van alle dagen tot nu toe.
Het doel van de 15000 km lange trip waaraan 50 teams, veelal Nederlanders, met hun klassieke auto’s meedoen, is Rio de Janeiro. Anderen genoten van het indrukwekkende Boliviaanse landschap en waren de laatste dagen juist in hun element, zoals Gant-im-porteur Ronald Versluis. „Als je een rally gaat rijden in de ruigste delen van Zuid Amerika moet je niet miepen als je strandt.”


Bron: Telegraaf 16 november 2010
door ROB HAMMINK
PDF