Modepopje tussen zware jongens

Op de omslag: een té blonde vrouw, glimmend horloge, goudkleurige telefoon en een zonnebril ter grootte van een wc-bril.

De titel ’Gangsterliefje tegen wil en dank’ onderstreept het stille vooroordeel. Het had ook modepopje tussen zware jongens kunnen zijn. Of het gevecht van Bonnie, toen Clyde vastzat.

Het boek is gemarineerd met namen van Heineken-ontvoerder Holleeder en de vermoorde vastgoedmagnaat Endstra. Maar om hen gaat het allemaal niet. Als je tussen de regels van het gevecht door leest, is het boek vooral een liefdesepos. Hoe een vrouw achter haar man blijft staan, wat iedereen ook beweert.

De man in dit geval is Marcel Kaatee, die tijdens het proces als boekhouder van Willem Holleeder werd afgeschilderd. „Op een goed moment door officier van justitie Teeven zelfs getypeerd als de minister van Financiën van het Holleeder-imperium.”

Priscilla Jourdan (41) is veel meer dan het in de media afgeschilderde nuffige liefje van de vermeende hardcore crimineel. Je zou haar geen minister van Justitie maken, maar doortastend is ze zeker. „Dit boek is vooral een afrekening. Het is het keerpunt na een zeer vervelende tijd én het is een openbare rehabilitatie van mijn Marcel. Toen hij op 30 januari 2006 werd opgepakt als lid van een criminele organisatie die zich schuldig zou maken aan afpersing en witwassen, vulde hij de kolommen van de kranten en zendtijd op tv. Ruim 3,5 jaar, waarvan acht maanden in gevangenschap en tientallen spannende zittingen later, werd hij op alle punten vrijgesproken.

Priscilla Jourdan (41)

„Daar hoorde je geen journalist meer over. Ik heb drie maanden dag en nacht aan dit boek gewerkt. Het is een direct gevolg van de aantekeningen die ik maakte toen de nationale recherche in onze kelder in Oud Zuid naar twee lijken zocht. Die waren er natuurlijk niet. De minutieuze aantekeningen werden opgemerkt door een vriend en die raadde me aan om deze nare periode van me af te schrijven.”

Marcel Kaatee en zijn geliefde Priscilla Jourdan. Om hem heen hing nog steeds de sfeer van een onberispelijke economiestudent aan de UvA, ondanks dat hij op de Wallen carrière maakte als ondernemer. Zij was een naïef meisje met een groot gevoel voor mode, neergestreken in Amsterdam, de stad die haar liet groeien. Ze kwamen na verliefde jaren beiden in een absurdistische film terecht. Jourdan: „Ik was bij iedere zitting in de Bunker en schoof dan aan bij de perstafel. Je zag ze denken: ’wat een vreemde collega met panterjas’.

’Gangsterliefje tegen wil en dank’ is een triest verhaal dat ongekunsteld is opgeschreven. Het legt uit dat Kaatee namens Endstra inderdaad zakelijke banden onderhield met Holleeder. „Die regelde de verbouwingen van panden van Endstra. Marcel was de financiële man.” Die wildwestverhalen zijn breed uitgemeten in de pers. Jourdan geeft met haar boek een aangrijpend kijkje achter de schermen van alle emoties.

„Nadat hij werd afgevoerd en opgesloten, wist ik niet waar ik aan toe was. Wie was hij? Had ik me zo vergist? Er zijn meerdere mannen die er een dubbelleven of zelfs in het geheim een tweede gezin op nahouden. Het was een hel, al die vertwijfelingen. Om de zaak van Marcel te redden, moest ik met een brok in mijn keel aan het werk op zijn kantoor. Zette mijn eigen activiteiten op een laag pitje. Ik heb alles doorgespit, al zijn briefjes, zijn agenda, zijn boekhouding. Stel je voor: je vindt belastende info als afpersingen. Of je komt erachter dat de bedrijven niet van hem zijn en Marcel alleen stroman was. Niets van dat alles. Het enige wat ik vond waren aantekeningen dat hij zijn horloge nog moest ophalen en met mij en mijn zoontje uit zou gaan. Godzijdank, maar ook wel een beetje saai.”

De nasleep van deze zwarte periode is nog dagelijks voelbaar. „We worden nog steeds dwarsgezeten door bijvoorbeeld banken. En dan heb je de gemeente. Deze onthoudt Marcel nog steeds de vergunningen voor zijn speelhallen, terwijl we aan alle voorwaarden voldoen. Ook de accountant wilde hem niet meer als klant, de AFM zou anders zijn vergunning intrekken. Vrijgesproken zegt mensen niets.”

„Gangsterliefje is een knipoog naar mijn nieuwe toekomst. Ik ga weer kleding en sieraden ontwerpen. De naam ’Gangsterliefje’ is door mij vastgelegd en ik wil het als een nieuwe stijl in de markt zetten. Ik wil het chic houden, maar wel gedurfd. Een merk dat wordt gedragen door sterke vrouwen.”